Ennakkoluulottomuus antaa mahdollisuuden oppia uutta - Uskontodialogia Joensuussa

Luotu: 22.01.2014 12:33
Osumat: 4480
 

maailmakylassa2013 uskontojenkyla helmisaarela

Helmikuun alussa alkoi tapahtua! Järjestimme kaksi kaikille avointa hartaustilaisuutta Joensuun kaupunginkirjastolla. Ensimmäisessä illassa paikalla oli vielä bahá’í-enemmistö, mutta jälkimmäisellä kerralla bahá’ít, kristityt ja muslimit olivat jo melko lailla tasaväkisesti edustettuina. Molemmilla kerroilla osallistujia oli reilu kymmenen.

Illoissa pääsimme lukemaan ja kuulemaan eri tavoin uskovien pyhinä pitämiä tekstejä. Ohjelmassa oli myös buddhalaisista kirjoituksista ammentavia lauluesityksiä sekä melkoisen monipuolista keskustelua! Kävimme läpi uskontodialogin välttämättömyyttä, tapoja löytää uskontojenvälistä harmoniaa ja sitä, kuinka rauha ylipäätään parantaa ihmisten elämänlaatua.

Erityisesti mieleeni jäi Yhdysvalloista Suomeen vuosikymmeniä sitten muuttaneen bahá’ín kertoma tapaus erään juutalaisen lapsuudesta. Kristityt lapset eivät olleet ottaneet häntä mukaansa leikkeihin, ja olivat huudelleet toistuvasti perään, että hänen pyhänä pitämänsä kirja on läpeensä paha – tietämättä sitä, että kyseinen opus oli osa heidänkin pyhää kirjaansa. Herää kysymys, että mistä lapset olivat tuollaisia ajatuksia saaneet päähänsä!

Tämä kertomus ja yleensäkin yhdessäolo eri tavoin uskovien ja ajattelevien ihmisten kanssa opettivat ainakin minulle paljon. Ennakkoluulottomuus antaa mahdollisuuden oppia uutta. Pyrkimys ymmärtää toista kantaa paljon pidemmälle kuin halu loukata toisen tapaa uskoa. Oman uskon takana seisominen on helpompaa, kun ei sulje silmiään olemassa olevalta erilaisuudelta.

IYKYn ja Joensuun bahá’í-yhteisön välinen yhteistyö tulee jatkumaan tulevaisuudessakin!

Teksti: Katja Niskala

Katja toimii IYKYn paikallissihteerinä

*

Helmikuun alussa vietettiin YK:n asettamaa Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa, jonka tarkoituksena on edistää uskontojen ja katsomusten välistä dialogia ja harmoniaa. Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton Joensuun paikallisyhdistys IYKY ja Joensuun bahá'i-yhteisö järjestävät yhteisvoimin kaksi vapaamuotoista hartaustilaisuutta, joihin olivat tervetulleita kaikki uskonnosta tai uskonnottomuudesta riippumatta.

Tilaisuudessa oli mahdollista päästä kuulemaan ja lukemaan rukouksia ja tekstejä eri maailmanuskontojen pyhistä kirjoituksista. Tapahtumapaikkana 4. ja 6.2 toimi kaupunginkirjaston Opinpesä.

Lisätietoja SKY:n nuorten välisestä uskontodialogitoiminnasta täältä.

Kuva: Helmi Saarela. Maailma kylässä -festareilla nuorten uskontodialogia 2013.